Werkgevers stappen op grote schaal over naar het verzekeren van arbeidsongeschiktheidsrisico’s bij de overheidsinstantie UWV.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van uitkeringsinstituut UWV over ontwikkelingen op de markt van arbeidsongeschiktheids- en ziekteverzekeringen.

Het marktaandeel van particuliere verzekeraars bij arbeidsongeschiktheidsregelingen voor werknemers met een vast dienstverband (WGA-vast) is gezakt van 51 procent in 2013 naar 46 procent dit jaar, een daling van liefst vijf procentpunt. Het UWV rekent bovendien op een verdere daling tot 43 procent.

Momenteel kiezen 78 duizend werkgevers voor een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor vaste contracten, aldus het UWV, terwijl dit er afgelopen jaar nog 85 duizend waren.

Arbeidsongeschikheidsverzekering: UWV rukt op als verzekeraar

Belangrijke reden dat veel werkgevers voor het UWV kiezen bij het verzekeren van arbeidsongeschikheidsrisico’s is de kostenontwikkeling. “Verzekeraars hebben de afgelopen jaren veel marktaandeel gekocht, door te stunten met lage premies. Maar ze hebben zich verslikt in de schadeposten”, stelt Jan-maarten van Sonsbeek van het UWV maandag tegenover Het Financieele Dagblad.

Bij het UWV daalt de gemiddelde premie die werkgevers betalen voor WGA-vast verzekeringen van 0,52 procent in 2013 naar 0,49 procent dit jaar. Bij particuliere verzekeraars ligt de gemiddelde premie op 0,6 tot 0,7 procent van de loonsom, maar dit is volgens het FD mede te verklaren doordat het UWV de premie op een andere manier berekent.

Ziekteverzekering flexwerkers

Het UWV meldt verder dat bij ziekteverzekeringen voor flexwerkers (ZW-flex) een omgekeerde trend zichtbaar is. Hier is het aandeel van particuliere verzekeringen in 2014 juist fors toegenomen maar 24 procent, tegen een marktaandeel van zes procent in 2013.

Bij de premies voor ZW-flex verzekeringen is bij het UWV een licht stijgende lijn zichtbaar, van 0,31 procent van de loonsom dit jaar, naar 0,35 procent in 2014.

(tabel met premiepercentages UWV, klik voor uitvergroting)

uwv

Lees ook

Gestresste werknemer kost bedrijfsleven nu al 800 miljoen euro

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl